De juiste voeding voor je labradorHallo iedereen,

De gezondheid van je labrador is afhankelijk van veel dingen, zoals erfelijkheid en algehele verzorging. Goede voeding is echter ook van essentieel belang.

Ik weet uit ervaring dat veel labradors genoegen zullen nemen met hondenvoer van mindere kwaliteit en tevreden hun bak leegeten.

Toch zal slechte voeding uiteindelijk invloed hebben op de gezondheid van je labrador. Hij kan namelijk last krijgen van zijn huid, zijn vacht kan dof of dunner worden en zijn immuunsysteem verzwakt, waardoor hij vaker ziek wordt.

Het is zelfs mogelijk dat je hond door slechte voeding gedragsproblemen krijgt. Als eigenaar ben je verantwoordelijk voor zijn gezondheid. Wees daarom kritisch bij het kiezen van voeding voor je hond.

Welke Bestanddelen Moet De Voeding Bevatten Om Je Labrador Gezond Te Houden?

Eiwitten: Je hond heeft eiwitten nodig voor een goed werkend immuunsysteem, de opbouw van cellen en (spier)weefsel en de groei. De meningen lopen uiteen over hoeveel eiwit een hond per dag nodig heeft, maar je hoeft je geen zorgen te maken als hij wat meer krijgt dan noodzakelijk.

Een teveel aan eiwitten heeft geen schadelijke gevolgen voor zijn gezondheid. Belangrijker dan de hoeveelheid is de kwaliteit van de eiwitten. De kwaliteit van eiwitten is hoger naarmate de hond beter in staat is deze te verteren.

Koolhydraten: Een hond heeft koolhydraten nodig voor de opbouw van cellen. Ook zorgen koolhydraten voor een goede werking van de darm en vormen zij een energiebron voor de hond.

Vetten: In het lichaam vervullen vetten vele functies, maar de belangrijkste is toch wel het leveren van energie. Vetten zorgen er ook voor dat bepaalde soorten vitamines door het lichaam worden opgenomen en helpen bij het gezond houden van de huid en de vacht.

Vitamines: Er zijn twee soorten vitamines: wateroplosbare vitamines (vitamine B en C) en wateronoplosbare vitamines (vitamine A, D, E en K). Deze vitamines kunnen zowel in plantaardige als dierlijke producten voorkomen.

Een hond heeft beide vitamines nodig om gezond te blijven, maar zijn lichaam maakt zelf al een bepaalde hoeveelheid vitamine C aan. Uitgebalanceerd hondenvoer zal voldoende bevatten van beide soorten vitamines.

Mineralen en sporenelementen: Net als vitamines zijn mineralen onmisbaar voor de gezondheid van je hond. Voorbeelden van mineralen zijn calcium en fosfor(beide belangrijk voor de opbouw van het skelet), ijzer (belangrijk voor het zuurstoftransport in het bloed) en zink (belangrijk voor de groei en de gezondheid van de huid). Mineralen en sporenelementen zijn voldoende aanwezig in uitgebalanceerd hondenvoer.

Wat Je Je Labrador Niet Moet Geven!

Uiteraard wil je je hond af en toe eens verwennen met iets lekkers. Geef hem dan geen botten van geslachte dieren, want deze kunnen versplinteren en schade aanrichten in zijn darmkanaal .

Geef je hond niets wat van je eigen bord afkomstig is. Op die manier leer je hem bedelen en dit kan heel vervelend zijn. Bovendien is ons voedsel vaak te gekruid en te zout voor een hond, waardoor zijn ingewanden van streek kunnen raken.

Geef je hond liever geen worst of kaas, en als je dat toch doet, wees er dan zeer matig mee. Worst en kaas bevatten namelijk veel te veel zout en vet voor een hond.

Wat je een hond nooit en te nimmer mag geven is chocola! Chocola bevat de stof Theobromine, die bij honden vergiftigingsverschijnselen, zoals hartritmestoornissen en epileptische aanvallen kan veroorzaken en in ernstige gevallen zelfs tot de dood kan leiden.

Hoeveel En Hoe Vaak Voer Je Je Labrador?

Het is niet precies te zeggen hoeveel voeding je labrador per dag precies nodig heeft. De ene hond heeft een snellere stofwisseling en/of een actievere levensstijl dan de andere. Een labrador heeft van nature een stevige lichaamsbouw en staat erom bekend dat hij een goede eter is.

Op de verpakking van hondenvoeding staat precies aangegeven hoeveel jouw hond per dag nodig heeft. De aangegeven porties zijn echter vaak aan de ruime kant. Houd daarom goed in de gaten of je labrador niet te dik wordt, want hij heeft daar wel de neiging toe.

Over het algemeen wordt aangeraden pups twee tot drie keer per dag eten te geven. Een volwassen hond kan toe met een of twee keer per dag. Je kunt je hond bijvoorbeeld eten geven ’s morgens nadat je ontbeten hebt en ’s avonds na het avondeten.

Verschillende Soorten Voer

Blikvoer: voer dat in blikken of kuipjes verkrijgbaar is, bevat vaak veel vocht en weinig vlees. Honden vinden het meestal lekker, maar hebben er meer van nodig om aan hun dagelijkse energiebehoefte te voldoen.

De kwaliteit van blikvoer verschilt en het is daarom aan te raden een soort blikvoer te kiezen met een laag waterpercentage en een zo hoog mogelijke voedingswaarde. Een nadeel van blikvoer is dat honden er minder hard op hoeven te kauwen, waardoor tandplak en tandvleesproblemen kunnen ontstaan.

Diner: dit voer bestaat uit brokken, granen en gedroogde groente. Er moet warm water aan  worden toegevoegd, voordat de hond het kan eten. In gedroogde vorm is diner licht van gewicht en dus lang houdbaar.

Geef het echter nooit in gedroogde vorm aan je hond. Zonder de toevoeging van warm water absorbeert diner al het vocht dat in de maag aanwezig is en dit kan ernstige gevolgen hebben voor een hond.

Halfnatte brokken: Dit zijn brokken die wel wat vocht bevatten, maar droog genoeg zijn om in een zak te worden verpakt. Door het vochtgehalte zijn ze wat gevoeliger voor bederf dan droge brokken.

Omdat deze brokken relatief zacht zijn en je hond er niet lang op hoeft te kauwen is de kans op tandplak iets groter dan bij harde brokken.

Geperste brokken: Dit soort brokken wordt bij een relatief lage temperatuur (ca. 75°C) geperst, waardoor de grondstoffen optimaal tot hun recht komen en alle voedingsstoffen behouden blijven.

Geperste brokken zijn harde brokken, bevatten natuurlijke anti-oxidanten en zijn licht verteerbaar. Ze bevatten geen geur-, kleur- en smaakstoffen.

Geëxpandeerde brokken: het verschil met geperste brokken is dat geëxpandeerde brokken worden geproduceerd bij een hogere temperatuur (boven de 100°C). Hierdoor zijn geëxpandeerde brokken, als je ze tenminste droog bewaart, minder gevoelig voor bederf en daarom lang houdbaar.

Kompleet vers voer (KKV): dit hondenvoer bestaat uit kant-en-klaar rauw vers vlees dat ingevroren wordt verkocht in bakjes of in de vorm van worstjes. Vers vlees bevat veel natuurlijke probiotica omdat het niet verhit is.

Probiotica zijn micro-organismen (meestal bacteriën) die van nature in de darm voorkomen. Ze zorgen voor een gezonde darmflora en dragen daardoor bij aan een goede gezondheid van de hond.

Samenvattend;

Goede voeding is van essentieel belang voor de gezondheid van je labrador. Het is niet precies te zeggen hoeveel voeding je labrador per dag precies nodig heeft aangezien de ene hond een snellere stofwisseling en/of een actievere levensstijl heeft dan de andere.

Het is belangrijk om je te oriënteren op de verschillende soorten en merken hondenvoer die er in de handel verkrijgbaar zijn. Bedenk hierbij wel dat de goedkoopste soorten niet de beste zijn.

Vraag ook eens aan de fokker van jouw hond wat zijn of haar ervaringen zijn met hondenvoer of laat je voorlichten in een dierenspeciaalzaak. Houd daarnaast chocola te allen tijde buiten bereik van je hond!

Met vriendelijke groet,

Jan Jacobs