Mijn Labrador is agressief naar andere honden, hoe stop je dit

Over hat algemeen staan Labradors bekend als heel zachtaardig honden, zijn ze heel vriendelijk en zullen eigenlijk niet eens een vlieg kwaad doen. Het zal zelden gebeuren dat je een agressieve Labrador tegen zal komen. Mocht je toch een agressieve labrador tegenkomen dan zal zijn agressief gedrag zeer waarschijnlijk veroorzaakt worden vanwege een angst of hij is nerveus. Op zichzelf is zijn karakter helemaal niet agressief.

Aanvallen

Het zal heel zelden gebeuren dat een Labrador ander dieren zal aanvallen. Maar natuurlijke op elke regel is er een uitzondering. Dat geldt ook voor de Labrador. Dat een Labrador zich agressief gedraagt kan het resultaat zijn van het feit dat de Labrador geen goed socialisatieproces heeft ondergaan of hij heeft misschien een slechte ervaring achter de rug. 

Heeft je Labrador een agressie naar andere honden toe en je wil hem helpen dan is het belangrijk dat je eerst achter de oorzaak komt waarom hij dat gedrag ten toon stelt. Op deze manier kan je je Labrador helpen om over zijn angsten heen te komen door hem meer positieve ervaringen te laten ervaren.

Agressief gedrag

Het agressief gedrag bij je Labrador zal zich meestal uiten in happen, grommen, jagen, bijten en blaffen. Je zou wel misschien een muilkorf gebruiken maar dat zal de andere honden beschermen maar je Labrador is nog niet van zijn agressiviteit geholpen. Probeer de symptomen van het agressief gedrag te leren kennen dan zou je eventueel escalaties kunnen voorkomen. Wat je zou kunnen doen om het agressief gedrag te stoppen is om een afleiding te zoeken voor je Labrador of hem wegbrengen van de hond die de veroorzaker van de spanning is. De Labrador heeft een uitgebreide lichaamstaal om andere honden en zijn eigenaar te laten weten dat ze niet op hun gemak zijn. Zijn hele houding verandert, hij verstart en zal zich focussen op een andere hond. Zijn staart houdt hij omhoog en zijn haar op zijn rug zal overeind gaan staan. Is de hond onzeker dan zal zijn gedrag ook anders zijn. Als de andere hond niet geleerd heeft om de onzekere hond rustig te laten dan kan het ook tot een gevecht uitbreken.

Hoe ga je ermee om

Wanneer je een rustige hond aan de lijn hebt dan kan je verder te werk gaan. Zorg ervoor dat je een open ruimte hebt die je kan afschermen. Je zal tijdens het eerste deel van de training ook aan de lijn moeten houden. Bij de training heb je een hondenpartner en een vriend nodig en deze hond moet heel veel geduld hebben, kalm en stabiel zijn en heel erg vriendelijk.

Laat beide honden aan de lijn aan weerszijde van de afscherming lopen. Je kan ze laten zitten en ze wat lekkers geven. Probeer langzaam het hek te naderen en geef ze lig of zit met elke stap die je zet. Beloon beide honden zolang ze geen reactie geven. Regeert je hond op de andere hond, ga dan weer een paar stappen na achter en herhaal de handeling.

De bedoeling is dat je beide honden vlak bij de scheiding wil laten zitten zonder dat er enige reactie komt van je hond. Is dat gelukt dan kan je een andere afleiding introduceren. Je kan de eigenaar van de andere hond vragen om de hond nu los te laten en met hem beginnen te spelen en te doen alsof ze op een normale wandeling zijn. Doen ze dit dan loop jij met je hond langs het hek en geef je hem een beloning wanneer hij kalm blijft. Je kan hem ook laten zitten om zich te focussen. Dit kan je ongeveer 10 minuten doen. Is je Labrador de hele tijd rustig geweest kan je hem voorstellen. De honden kunnen elkaar dan begroeten. Geef je Labrador dan genoeg beloningen zodat hij doorheeft wat voor gedrag je van hem wilt. Hou de begroeting kort en loop daarna weg. Probeer dit proces te herhalen bij verschillende honden.

Deze positieve verandering zal een stimulans zijn om in contact te komen met andere honden en hij zal hun aanwezigheid nu meer als positief ervaren dan als negatief.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.