Je Labrador Gezond Houden Met De Juiste Beweging!Hoe meer jij en je labrador op een juiste manier met elkaar spelen, hoe beter de relatie zal worden.

Het samen spelen bevordert zowel de fysieke als de psychische ontwikkeling van je trouwe viervoeter.

Het vereist wel respect, begrip en gehoorzaamheid.

Aangezien jij als baas het tijdstip, de plaats, de regels en duur van het spel bepaalt, versterkt je daarmee bovendien je autoriteit tegenover je hond.

Voor je pup betekend het spelen ook een voorbereiding op het leven zonder moeder en broertjes en zusjes. Wanneer er echter alleen maar wordt geravot kan dat weleens fatale gevolgen hebben.

Het kan immers snel snel voorvallen dat je hond zich in het vuur van het spel op je kind stort wanneer hij het in het park op de grond ziet vallen.

Hoe kan je labrador immers weten wanneer hij zich helemaal mag uitleven en wanneer niet. Het is dus belangrijk dat je tijdens het spelen steeds goed oplet en geen gedrag oproept dat door anderen als een bedreiging zou kunnen worden opgevat.

Het is belangrijk je hond een bepaald ritme eigen te maken, dat het best overeenkomt met je eigen manier van leven en je persoonlijke dagindeling.

VOORDELEN VAN REGELMATIGE BEWEGING;

Regelmatige lichaamsbeweging helpt je ​​Labrador om:

  • Alerter te blijven
  • Beter te slapen
  • Beter te socialiseren
  • Langer te leven
  • de opbouw van sterke botten en spieren te bevorderen
  • Verbetering van het uithoudingsvermogen

Labradors houden van spelletjes, ze hebben er niet alleen plezier in, maar ze leren er ook belangrijke gedragsregels door.

Zo is een labrador vaak zo gefascineerd door het spel of hun speelgoed dat ze het niet willen teruggeven. Dat komt meestal doordat ze op die manier meer aandacht krijgen. Dit gedrag mag je echter niet tolereren.

Er zijn verschillende factoren die de hoeveelheid beweging die je Labrador nodig heeft beïnvloeden.

LEEFTIJD

Een jonge labrador heeft nog zeer veel rust nodig. Hij heeft nog bijna al zijn energie nodig om te groeien. Bovendien heeft hij nog zwakke botten en gewrichten.

Deze bereiken pas hun volle stevigheid als de hond volgroeid is. Voor die tijd kunnen te veel of verkeerde beweging(en) problemen veroorzaken waarvan de hond vroeg of laat behoorlijk last krijgt.

Laat hem dan ook rustig liggen als hij slaapt. Als hij wakker wordt, begint hij vanzelf weer te spelen. Zeg dit ook tegen de kinderen!

Tot de leeftijd van 5 à 6 maanden mag hij niet teveel lopen, vijf keer een wandeling van een kwartiertje is meer dan genoeg en veel beter dan bijvoorbeeld een halfuur achter elkaar. Na 6 maanden kunnen de wandelingen wat langer worden.

Wanneer je pup moe lijkt, begin te manken, of niet meer wil verder lopen, heb je waarschijnlijk teveel van hem geëist.

Onthoud dat wandelingen op deze leeftijd vooral de bedoeling om een relatie op te bouwen en is de beweging die ze daarbij krijgen minder belangrijk.

Naarmate je Labrador ouder wordt zul je ongetwijfeld merken dat hij niet meer zo geïnteresseerd is spelletjes en wat er allemaal in en rond het huis gebeurt. Hij zal heel tevreden zijn en zo nu en dan kwispelen met zijn staart om je te begroeten.

Een oudere Labrador moet wel gestimuleerd worden om te bewegen. Neem je hond daarom vaker mee naar buiten maar voor kortere periodes. Laat hem zoveel spelen als hij wil en breng hem in contact met andere honden en mensen.

Vermijd ten alle tijden ruw spelen met zowel een pup als een oudere hond.

LICHAMELIJKE CONDITIE

Het is belangrijk om langzaam te beginnen met het trainen van je hond. Probeer om twee keer per dag een korte wandeling van vijftien minuten te maken.

Bouw dan zowel de tijdsduur van de wandeling en het tempo dat je loopt geleidelijk op. Let wel op een piepende ademhaling of andere ademhalingsproblemen.

Vermijd dat je gaat lopen met je hond direct nadat hij heeft gegeten, vooral als je hond niet gewend is aan lichamelijke beweging.

Als je labrador moeite lijkt te hebben met het bewegen, is het belangrijk om naar een dierenarts te gaan. Het kan zijn dat ze een speciaal dieet programma voor je hond voorschrijven, of misschien een verandering in de voeding.

VERSCHEIDENHEID

Het is belangrijk vast te houden aan een vaste routine van oefeningen met je Labrador, maar het is net zo belangrijk om een beetje variatie toe te voegen.

Hieronder staan een aantal activiteiten die je kan toevoegen aan je dagelijkse routine:

  • Spelen met een bal te halen
  • Maak een wandeling in een nieuwe wijk of een nieuw park
  • Nodig een vriend met een hond uit om mee te komen wandelen
  • Probeer een paar Frisbee achtervolgingen
  • Probeer om een paar minuten te joggen en om dan weer een paar minuten te lopen
  • Gebruik een uittrekbare riem zodat je je hond meer vrijheid geeft, met behoud van controle
  • Neem je hond om een ​​gehoorzaamheids-training

GEVAARLIJKE ACTIVITEITEN

Af en toe zie je mensen met hun hond oefenen op een manier die gevaarlijk is voor voor zowel de hond als de eigenaar. Ga dus niet trainen met je hond met behulp van een auto, fiets, skateboard of tijdens het skeeleren.

Er is te veel gevaar als de hond is aangelijnd. Hij of zij kan erin verstrikt raken en ernstige verwondingen oplopen met alle gevolgen van dien.

Wanneer je een gladde vloer hebt, is het zeer zinvol om daar het eerste jaar de goedkoopste vloerbedekking op te leggen, om uitglijden te voorkomen.

Na een jaar zijn de lichaamsbewegingen van de hond meer gecontroleerd en zal hij voorzichtig genoeg zijn om niet uit te glijden.

Een pup op de bank kan schattig zijn, maar de herhaalde beweging bank op – bank af is beslist verkeerd voor het bottenstelsel van een pup.

SAMENVATTEND

Je labrador heeft beweging nodig zodat hij of zij gezond blijft en zich goed voelt. Het draagt ook bij aan een goede relatie tussen jou en je hond.

De lengte van de wandeling hangt af van de leeftijd en het conditieniveau van je hond. Voeg wat leuke activiteiten toe aan je dagelijkse routine.

Zorg ervoor dat de oefening geschikt is voor de leeftijd van je hond maar ook zijn huidige conditie niveau en geniet van de gezondheidsvoordelen die jullie beide zullen ervaren.

Vond je dit artikel interessant of juist niet? laat gerust een reactie achter, je helpt er mij en alle andere lezers mee! 😉