Ik vindt het altijd interessant om te weten waarom iemand voor een bepaald soort hondenras kiest, maar ook wat hij of zij van die hond verwacht.
Dit is namelijk belangrijk om teleurstellingen en frustraties te voorkomen
Zo ben ik op een onderzoek gestuit dat is uitgevoerd door het instituut ‘Genetic Counselling Services’ (GCS), in 2009 onder 1761 labradors waarbij o.a. werd gevraagd met welk doel de eigenaar de labrador had aangeschaft.
Er waren verschillende categorieën waaruit gekozen kon worden; huishond, fokhond, showhond, waakhond, jachthond, verdedigingshond en de categorie anders.
Indien er een eigenaar was meer dan één categorie had aangekruist, moest voor de analyse een keuze worden gemaakt.
Als een hond zowel show- als fokhond werd genoemd, werd voor de aanduiding ‘fokhond’ gekozen.
Daar waar behalve ‘huishond’ ook nog een andere kwalificatie werd gebruikt, werd voor die laatste aanduiding gekozen.
Honden die door hun eigenaar als show-, fok-, jacht- of waakhond werden aangeduid, werden in de meeste gevallen ook als ‘huishond’ aangemeld.
Dat betekent dat het merendeel van de honden in het onderzoek (tevens) de rol van huishond vervult.
Slechts één eigenaar in de onderzoeksgroep heeft zijn Labrador aangeschaft met het gebruiksdoel ‘verdedigingshond’.
Twee honden werden met het gebruiksdoel ‘G&G/Obedience’ aangeschaft en twee honden om ermee aan ‘Behendigheid’ deel te nemen.
Een hond was als speurhond voorbestemd en twaalf honden werden aangeschaft om later als geleide- of hulphond ingezet te kunnen worden.
In totaal gaat het dus om 18 honden (ongeveer 1,0%) die voor de wat meer bijzondere doelen werden aangeschaft.
Uiteraard heeft elke eigenaar bij het kopen van een labrador pup bepaalde verwachtingen. En net als bij de aanschaf van zoveel andere dingen wordt ook hier niet altijd ieders verwachting vervuld.
Bijna één op de twintig eigenaren (4,9%) had zich bij aanschaf van hun Labrador iets anders voorgesteld. In vergelijking met de andere onderzochte rassen is dit een laag percentage.
In meer dan de helft van gevallen had deze teleurstelling betrekking op gezondheidsproblemen. In iets minder dan éénderde van de gevallen betrof de teleurstelling tegenvallende karakter– en gedragseigenschappen, en een tegenvallend exterieur werd slechts een aantal malen gemeld.
Of die verwachtingen worden waargemaakt, hangt van nogal wat omstandigheden af. Zodra er sprake is van teleurstelling (niet-vervulde verwachtingen) is er een probleem dat zowel vanuit de eigenaar als vanuit de hond kan zijn ontstaan.
Meestal lukt het niet om in dit soort situaties eenduidig te kiezen tussen de tekortkomingen van de baas en die van zijn hond als oorzaak.
In de enquête werd vervolgens gevraagd naar de tevredenheid van de eigenaar over de voorlichting die de fokker bij de aanschaf gaf. Op zichzelf verdient het aspect ‘voorlichting van potentiële kopers’ alle aandacht.
Naarmate hierin beter wordt voorzien heeft de nieuwe eigenaar een reëler beeld van waar hij aan begint.
Niet alleen zal daardoor de eigenaar meer plezier beleven aan zijn hond, ook de hond zal meer plezier beleven aan zijn eigenaar.
Bij dit onderzoek gaf ruim 95% van de eigenaren aan tevreden te zijn over de verkregen voorlichting. Een hoog percentage vergeleken met wat we bij de meeste andere rassen vinden.
Bijna vier op de tien de eigenaren in de steekproef (39,9%) hebben al eens eerder een Labrador gehad. Deze vroegere ervaring met het ras was kennelijk zo positief dat opnieuw voor een Labrador werd gekozen.
In vergelijking tot andere rassen is dit een hoog percentage en ook hoger dan vastgesteld in eerder onderzoek bij Labradors geboren in 1991 (25,6%).
De huidige eigenaren van Labradors zijn blijkbaar bijzonder trouw aan het ras, meer dan eigenaren van de meeste eerder onderzochte rassen.
Heb jij nog goede tips? zo ja, deel deze dan met ons. Jouw reactie is belangrijk om elkaar te kunnen inspireren en motiveren. Het kost je slechts 2 minuten.
Tot snel,
Jan Jacobs
Auteur van: Het complete handboek voor de perfecte labrador
P.S. Ben je nog NIET gestart met het toepassen van de tips en technieken uit mijn labrador boek?
Wil je de PERFECTE labrador hebben waar je altijd al van gedroomd hebt? Waar wacht je dan nog op? Eén ding is zeker, wanneer je NIETS onderneemt – verandert er ook NIETS.
Lees Hier Meer Over Het Labrador Boek! <— Dit is een RISICOLOOS AANBOD! <– Klik Hier!
Probeer het boek 60 dagen uit…bevalt het je niet…dan krijg je je geld direct terug. Duizenden labrador baasjes zijn je al voorgegaan…
Deel deze pagina gelijk even met je vrienden en kennissen door hierboven op de “Vind ik leuk” knop van Facebook te klikken. Alvast bedankt!
1 Response to "Wat Verwacht Een Eigenaar Van Zijn Labrador?"
ik hoopte hulp/sponsors te vinden om een van mijn 2 labradors te trainen voor hulphond….maar hellaas is dat niet gelukt.
Ik hoop nog steeds iets of iemand te vinden die mij er bij zou willen helpen