Welkom dan bij de TWEEDE GOUDEN TIP om jouw labrador te laten stoppen met blaffen als detelefoon gaat en als je thuis AANWEZIG en AFWEZIG bent.
Je kan ervan uit gaan dat jouw labrador een goede reden heeft om te blaffen. Blaffen als de telefoon gaat heeft alles te maken met het succes dat dat gedrag heeft; namelijk AANDACHT.
Het maakt je hond niks uit of je op hem moppert of hem bezighoudt. Training en aandacht op andere momenten kunnen dit gedrag doorbreken.
Het is zaak dat je iets vindt wat de aandacht van je hond kan vasthouden zonder dat je zelf met hem bezig hoeft te zijn. Dit zal niet makkelijk zijn omdat je hond al vast zit in een geheel voorspelbaar gedragspatroon wat moeilijk te doorbreken is.
Wat je moet doen is de prikkelwaarde van de telefoonbel veranderen zodat je hond ander gedrag kiest als hij die bel hoort.
Zoek als eerst iets waar je hond dol op is, bijvoorbeeld een speeltje of iets wat hij heel lekker vindt, bijvoorbeeld een kluif van de slager.
Nu betekent je telefoonbel voor je hond, blaffen…want zo krijgt hij immer aandacht. Je kan er ook van maken – wees stil en zoek, ergens ligt iets lekker of leuks voor je.
Je hond moet dan wel eerst leren dat blaffen tot niets leidt en dat ander gedrag wel iets leuks oplevert.
Dit kun je doen door gebruik te maken van een citronellahalsband die je op afstand kan bedienen. Wanneer je hond blaft druk je op de knop waardoor deze een kleine hoeveelheid citronella sproeit. Honden houden niet van deze geur.
Hierdoor wordt je hond even een moment afgeleid van hetgeen hij mee bezig was. Op dat moment heeft hij zoiets van…hè, wat gebeurt er nu… en dat MOMENT van STIL ZIJN kun je gebruiken om hem te BELONEN met iets wat hij lekker of leuk vindt.
Het is ook belangrijk dat je het volume van je telefoonbel zover mogelijk terugbrengt. Breng het volume zover terug dat je hond er net NIET op reageert. Voer dan het geluid dan langzaam op, echt stapje voor stapje met korte trainingssessies.
Verwacht nu niet dat je binnen een paar dagen het probleem oplost. Heb vooral voldoende geduld en wees vastberaden om de bovenstaande methode te volgen. Je hond leert stapje voor stapje, beetje bij beetje.
Hoe Voorkom Je Hinderlijk Blaffen Van Je Labrador Wanneer Je AANWEZIG Bent
Ik schrijf bewust hinderlijk, want als je hond geen ‘probleemblaffer’ is dan moet je hem niet voor elk blafje op zijn kop geven. Als je dit wel doet, krijg je echt een zielig hoopje frustratie.
Wanneer je niet wilt dat jouw hond hinderlijk blaft, kan dit een behoorlijke uitdaging zijn, als jouw hond alleen blaft bij jouw afwezigheid.
Wanneer jouw hond aanhoudend blaft als jij aanwezig bent, kun je dit gedrag corrigeren door op het juiste moment te corrigeren en te belonen.
Het in toom houden van het blaffen op het moment dat je aanwezig bent, voorkomt ook problemen met blaffen wanneer je afwezig bent.
Het is belangrijk om je hond te belonen, DIRECT nadat je hond is gestopt met blaffen.
Een andere manier om het blaffen van jouw hond te stoppen, is door een korte ruk aan de halsband of riem te geven en een corrigerend ‘NEE’ te laten horen.
Dit is een goede methode…maar hier is een snellere methode:
Dit is NIET de minst gewelddadige, maar wel een zeer effectieve methode. Wanneer jouw hond blaft, ga dan op dezelfde hoogte als jouw hond zitten.
Pak met 1 of beide handen de snuit van je hond vast (niet schudden!) en maak het commando ‘uh,uh’ of een ‘shhhh’.
Het idee achter deze methode is niet alleen dat je de snuit van je hond net zolang vasthoudt tot je hond stopt met blaffen (wat lastig is wanneer de snuit dichtgehouden wordt), maar ook tot je hond zich niet langer verzet tegen jouw greep.
Deze methode is daarnaast effectief, omdat het jouw dominantie ten opzichte van de hond laat zien.
Omdat het een fysieke methode is, is het voor veel hondenbezitters die zich niet prettig voelen bij deze vorm van interactie niet de meest favoriete methode. Daarentegen zijn honden geen kinderen en zijn zij gebaat bij deze duidelijke instructies van de groepsleider.
Welke methode je ook gebruikt, herhaling is de sleutel tot succes.
Hoe Voorkom Je Hinderlijk Blaffen Van Je Labrador Wanneer Je AFWEZIG Bent?
Het ligt voor de hand dat de meeste problemen met blaffen ontstaan als jij niet aanwezig bent om je hond te stoppen met blaffen. Sterker nog, jou afwezigheid is in de meeste gevallen voor je hond de aanleiding om te beginnen met blaffen.
Want voor veel honden valt het niet mee om alleen thuis blijven. Met man en macht proberen ze je zolang mogelijk thuis te houden. Ga je dan dan toch weg, dan probeert je hond je door veel te huilen en te blaffen zo snel mogelijk weer terug te krijgen.
Sommige honden houden dit janken en blaffen uren vol. Een probleem wat vaak resulteert in andere problemen. Ruzie met de buren is een veelgehoorde klacht of de politie aan de deur.
Maar laten we eerst eens nagaan…
Waarom Blaft Een labrador Eigenlijk?
Labradors zijn sociale dieren en voelen zich ONVEILIG als hun roedel niet compleet is. Wij vormen met de hond een alternatieve roedel en hoewel labradors het meestal niet zo erg vinden als er bepaalde gezinsleden overdag het huis verlaten, kunnen ze werkelijk in paniek raken als ze helemaal alleen thuis moet blijven.
Labradors die weigeren alleen te blijven doen dit vaak uit verlatingsangst. Ze zijn bang om alleen te zijn, bang dat de baas weg gaat en ze helemaal alleen achter blijven.
Aan verlatingsangst kan wat gedaan worden maar het vraagt wel enige tijd, planning en geduld. Je kan dat doen door een vertrek in scene zetten en doen alsof je het huis verlaat.
Je hebt hiervoor wel de oefeningen ‘Zit’ en ‘Af’ nodig om rust in de hond te brengen. Pas als je hond deze oefeningen goed begrijpt ga je verder met de training.
Je labrador moet leren dat er niks aan de hand is als jij als baas afwezig bent. Één van de manieren om dat te realiseren is je hond te leren keurig op zijn plaats te blijven liggen door de oefening ‘af en blijf’.
Je labrador moet daar als eerste instantie slechts blijven liggen terwijl je in dezelfde ruimte bent. Als dat eenmaal goed gaat dan moet hij blijven liggen als je heel eventjes de kamer uitgaat.
Doe dit wel stapje voor stapje en kom terug voordat de PANIEK toeslaat.
Een extra ondersteuning is je hond te laten wennen aan een bench. Een bench geeft je hond het gevoel van een eigen hol, een veilige plek. Dit is ook een reden waarom veel honden wel alleen kunnen zijn in een auto.
De bench maakt je extra aantrekkelijk voor je hond door er een lekker kleedje in te leggen. Ook kun je zijn voer in de bench geven, zodat hij zich er extra fijn in voelt. Maak van de bench zijn vaste plek, waar hij ook uit zichzelf ingaat om te slapen.
En dat brengt ons aan het eind van deze GOUDEN TIP. Ik weet dat ik een heleboel heb verteld, maar hopelijk is het resultaat, voor jou en jouw hond, perfecte stilte.
Tot de volgende GOUDEN TIP.
Jan Jacobs