De meeste mensen die van honden houden, hebben vaak ook andere huisdieren in het huis.
Zelfs als je geen andere dieren in huis hebt, kom je toch andere honden, katten en andere dieren tegen, als je bijvoorbeeld aan het wandelen bent.
Het is belangrijk om je Labrador zoveel mogelijk te laten kennismaken met andere dieren, zodat hij later geen angst voor hen zal hebben.
De basis van een goede socialisatie kan het beste plaatsvinden in de “Socialisatie Fase”. Dit is de periode vanaf een leeftijd van ongeveer 4 weken tot een leeftijd van 12 weken waarin een pup het meest gevoelig is voor nieuwe indrukken.
Om deze reden is de leeftijd tot twaalf weken ideaal om je puppy te laten socialiseren. Je moet je pup echter wel blijven socialiseren tot het moment dat hij een evenwichtige volwassen hond is geworden.
Zoals met de meeste activiteiten met honden, kan ook een goede voorbereiding de introductie veel gemakkelijker maken en zorgen voor een positieve ervaring voor je hond, met de andere huisdieren en vreemden.
JE LABRADOR LATEN KENNISMAKEN MET EEN ANDERE HOND
Elke Labrador heeft, net als ieder mens, zijn eigen karakter en temperament. Er zijn een aantal rassen die speciaal zijn gefokt om te dienen als waakhond, en zij zullen van nature uit agressiever zijn dan een ras dat gefokt is om andere redenen. Houd dus rekening met de natuurlijke aard van je hond.
Vreemde honden zijn voor je pup even angstaanjagend als vreemde mensen. Het is het dus van belang dat je je pup regelmatig met andere honden laat spelen. Een goede manier om dit te doen is om met je pup een puppycursus te volgen. Dit is de ideale plek voor pups om de sociale vaardigheden van hun soort te verwerven.
Behalve met andere pups is het voor je puppy ook belangrijk om met volwassen honden te spelen. Deze volwassen honden leren je pup namelijk de “hondentaal” bij en de pup leert zo hoe hij moet omgaan met verschillende honden en situaties, wat problemen op latere leeftijd kan voorkomen.
Wanneer je pup van jongs af aan in contact komt met honden met andere kleuren, afmetingen en vormen en hem leert kennen, kan dat een positieve invloed hebben op zijn verdere leven.
Wees wel voorbereid op eventuele agressie van één van de honden. Zij zullen waarschijnlijk proberen vast te stellen welke hond het dominantst is, en dit kan gedaan worden door te grommen, door aanstellerij of zelfs door te vechten.
JE LABRADOR LATEN KENNISMAKEN MET EEN KAT
Niet alle honden zijn bang voor katten, en niet alle katten zijn bang voor honden. Onthoud dat katten en honden meestal goede vrienden kunnen worden.
Wat veel mensen niet weten is dat de eerste ontmoeting tussen en kat en een hond positief dient te verlopen en dat de meeste problemen ontstaan doordat honden op katten jagen. De hond krijgt daardoor zelfvertrouwen maar de kat verliest juist haar zelfvertrouwen.
Het is handig als je je Labrador al van jongs af aan laat kennismaken met een kat. Wees wel voorzichtig als je je pup laat kennismaken met een volwassen kat. Een volwassen kat kan je pup namelijk ernstig verwonden met zijn klauwen. Terwijl een volwassen hond, zelfs van een klein ras, gemakkelijk een kat kan doden.
Zorg dat er altijd voor dat je toezicht houdt op je hond en de kat tot ze veilig bij elkaar kunnen zijn.
Als je een kennel of een kleine kooi bezit, kun je je pup daar in zetten en de deur sluiten. Dan laat je je kat binnen in de kamer waarna deze zich naar een hoger gelegen plek zal begeven of zich zal terugtrekken.
Ook wanneer je kat in het begin boos zou zijn over de nieuwe aanwinst het gezin, zal ze toch al vlug merken dat je pup haar niets kan doen. Bij de volgende ontmoeting is het voldoende om je labrador vast te houden en hem met een lekkernij af te leiden. Als je dat enkele malen herhaalt, leren de dieren elkaar accepteren.
Laat niet toe dat je hond gaat blaffen tegen je kat. Probeer op dat moment beide dieren af te leiden door iets lekkers te geven of leidt je hond af met zijn favoriete speeltje. Prijs en beloon je hond als hij zich netjes gedraagt.
Geef je hond en je kat tegelijk hun maaltijden. Probeer je hond dichter bij de kat te laten eten of vice versa. Samen eten verbroedert en als je hond en kat in elkaars nabijheid normaal durven te eten, dan is dat een teken dat ze ontspannen zijn in elkaars nabijheid.
JE LABRADOR LATEN KENNISMAKEN MET ANDERE DIEREN
Veel hondeneigenaren hebben ook vogels, konijnen, cavia’s of andere kleine dieren als huisdier. Gebruik dezelfde methode die je hebt gebruikt om je hond te laten kennismaken met je kat voor andere dieren, maar zorg er wel altijd voor dat er iemand toezicht houdt.
Er zijn een aantal hondenrassen die het heel goed vinden met andere rassen, maar de meeste honden hebben nu eenmaal een jachtinstinct. Honden hebben de neiging om te reageren op basis van hun instinct, wanneer ze opgewonden of bang zijn, waardoor ze agressief kunnen reageren naar andere dieren waar ze eerst vriendelijk mee omgingen.
JE LABRADOR LATEN KENNISMAKEN MET KINDEREN EN VREEMDEN
Er zullen momenten zijn wanneer je je labrador wilt laten kennismaken met kinderen en met vreemden. De beste tijd om je labrador te laten kennismaken met andere mensen is op het moment dat ze een pup zijn. Breng je pup zoveel mogelijk in contact met andere mensen en maak hier een positieve ervaring van.
Zelfs uitstapjes naar de dierenarts moeten positief zijn, en alle goede dierenartsen zullen er ook naar streven om deze ervaring zo goed als mogelijk te laten verlopen voor je hond.
Houdt je labrador aan de lijn als je hem laat kennismaken met andere mensen of kinderen. Als je hond gaat blaffen, spreek dan op een rustige toon totdat hij kalm is.
Als je je labrador laat kennismaken met kinderen is het van belang om te weten dat een hond een kind niet beschouwd als zijn baas, maar hooguit als een gelijke.
Daarom accepteert een hond bepaalde dingen wel van een volwassene, maar niet van kinderen. Zijn reactie daarop kan zijn dat hij van zich afbijt.
Onthoudt dat kinderen vaak het slachtoffer zijn van hondenbeten en van de personen die in het ziekenhuis worden opgenomen vanwege een hondenbeet is bijna de helft jonger dan 10 jaar.
Een oorzaak hiervan is dat kinderen vaak zo dol zijn op honden, dat ze precies die dingen doen die een hond niet echt prettig vindt.
Kinderen moeten leren dat een hond GEEN speelgoed is. Met een paar regels voor een goede omgang tussen je hond en de kinderen kunnen ze toch plezier aan elkaar beleven.
Zorg ervoor dat dat je labrador je kind leuk vindt. Kinderen moeten met honden kunnen omgaan, maar honden moet ook leren dat een kind in huis juist een leuke aanwinst is. Als je hond regelmatig wordt uitgesloten, of op zijn kop krijgt als hij aan je kind snuffelt, zal hij het fenomeen ‘kind’ al snel gaan associëren met rottigheid.
Voorkom dat je je hond wegstuurt al je kind aandacht krijgt of dat je moppert als hij interesse toont in je kind. Geef je hond iets lekkers in het bijzijn van je kind waardoor hij verband gaat leggen tussen ‘kind en leuk’.
Leer je kind om de hond te accepteren en dat het eten en de ligplaats van je hond heilig zijn. Hij zal er alles aan doen om deze te krijgen en te houden. Kinderen hebben hier echter geen benul van en stoppen soms gezellig hun hoofd in de voerbak om mee te eten.
Er zijn honden die zich hier niks van aantrekken, maar er zijn er ook genoeg die dit soort acties zeer bedreigend vinden.
Voorkom dat je kind naar je hond loopt of kruipt als hij in zijn mand ligt of dat je kind zich bemoeit met je hond als hij aan het eten is. Laat je kind ook niet hard schreeuwen en rennen in de buurt van je hond.
Laat juist je hond naar je kind komen om iets leuks te gaan doen, zoals een zoekspelletjes. Laat je kind een brokje verstoppen die je hond moet gaan zoeken. Hierdoor krijgen de hond en het kind een betere band.
Een kwart van de bijtongelukken wordt veroorzaakt door vreemde honden. Dat is geen reden om kinderen bang te maken voor je hond, maar wel om rekening mee te houden van wat een kind wel en niet mag. Jij als eigenaar bent nu eenmaal verantwoordelijk voor de opvoeding van je labrador.
Een hond is een wonderlijke combinatie van zijn instinct en opvoeding, en aangeboren en aangeleerd gedrag die reageert op basis van zijn instinct. Als van jongs af aan zorg wordt besteed aan de socialisatie en opvoeding van je pup, dan zal dat de relatie tussen je gezin en andere huisdieren bevorderen.
Met vriendelijke groet,
Jan Jacobs