Welkom bij de EERSTE GOUDEN TIP die gaat over hoe om te gaan met een labrador die tegen mensen opspringt.
Ik heb de laatste jaren veel hondenbezitters gezien die wanhopig en tevergeefs probeerde om het opspringen van hun hond af te leren.
Het opspringen is nu eenmaal een veel voorkomend probleem, maar zodra je begrijpt waarom je hond opspringt, kun je de situatie inschatten en daarnaar handelen.
Er Zijn Twee Redenen Waarom Een Labrador Opspringt!
Vaak denken we dat het opspringen een teken van vreugde is over onze aanwezigheid is en gedeeltelijk is dat ook wel waar. Wie herkend zich niet in een situatie waarbij je labrador tegen je opspringt op het moment dat je thuis komt. Dit gebeurt omdat je hond enthousiast en blij is dat je er bent.
Wanneer jij tijdens deze begroeting ook enthousiast bent en je hond een aai of snoepje geeft, dan BELOON je dit GEDRAG positief waardoor je hond het de volgende keer weer zal doen. Hij wordt immers aangemoedigd. Moedig het opspringen dan ook niet aan en vraag andere mensen om dat ook te doen.
Het is niet eerlijk om het goed te vinden als je hond tegen je opspringt en hem vervolgens uit te schelden als hij dat later weet doet.
Negeer je labrador als hij tegen je opspringt door in een neutrale houding te gaan staan, met je handen over elkaar. Geef hem alleen aandacht als hij gaat zitten of liggen, wat hij zal doen zodra hij zich realiseert dat hij bij het opspringen geen reactie van je krijgt.
Zo leert je labrador dat hij bij het opspringen geen reactie van je krijgt en dat dit gedrag niet wordt beloond. Terwijl met vier poten op de grond blijven een veel prettigere ervaring tot gevolg heeft.
Labradors Springen Daarnaast Nog Om Een Heel Andere Reden Tegen Ons Op!
Labradors springen tegen ons op omdat ze ‘neuscontact’ zoeken. Dit is de vorm van sociaal contact van honden onderling. Omdat jij gezien wordt als een soortgenoot begroet je hond je op DEZELFDE wijze.
Omdat jij nu eenmaal groter bent dan je hond, moet hij wel tegen je opspringen om zijn doel te bereiken. Als je hond je probeert te domineren zal hij hoger tegen je opspringen en doet dat op een manier die de meeste niet plezierig vinden.
Het gebeurt soms ook dat je bezoek op die manier wordt ontvangen. Het lijkt dan alsof je hond je bezoek heel vrolijk begroet maar het kan zijn dat hij bezig is met imponeergedrag. Dit gedrag kan ontaarden in bijten wanneer de bezoeker je hond onjuist zou afweren of angstig zou reageren.
Uit de vele gesprekken die ik heb gehad met hondenbezitters komt naar voren dat zij dit een frustrerende situatie vinden. Ze geven aan juist erg aardig voor hun hond te zijn en ze voelen zich dan ook absoluut verraden door zijn gedrag. Maar juist het feit dat ze aangeven aardig te zijn voor de hond is het probleem.
Door hun eigen gedrag ontstaat er een ranglagere positie, immers de mindere gaat naar de meerdere toe en de hond kan op dat moment corrigeren door waarschuwend te grommen of eventueel te bijten.
Het Probleem Kan Hem Zitten In JOUW Gedrag!
Dit is geen vals of verstoord gedrag want je hond reageert dan volkomen natuurlijk. Het probleem zit hem je jou gedrag. Nu is het misschien mogelijk het dominante gedrag van je hond weg te trainen door daadwerkelijk een confrontatie met hem aan te gaan.
Dit betekent dat je meer moet doen dan je hond negeren als hij tegen je opspringt. Dan zul je hem moeten leren om te gaan zitten voordat hij jouw aandacht krijgt.
De volgende acties kunnen helpen om dit gedrag te stoppen bij de hond:
Zorg er tijdens begroetingen altijd voor dat het de hond niet lukt om tegen je op te springen. Houd je hand of beide handen uitgestrekt voor je en blijf stil staan. Een getrainde hond zal op dit gebaar herhaaldelijk gaan reageren.
Zoals bij alle trainingen geef je pas een verbaal commando op het moment dat de hond het juiste gedrag vertoont. Alleen wanneer jouw hond uit zichzelf laag zal blijven, kun je het gedrag combineren met het commando “laag”.
Zo leren zij een commando, door de goede actie en een commando bij elkaar te kunnen koppelen, dus hij hoort pas “laag”, als hij ook echt laag blijft.
Meestal werkt deze manier van voorkomen niet direct, vooral bij puppy’s die nog geen basistraining hebben gehad. Jij moet weten wat je moet doen als je pup tegen je op gaat springen. En nog belangrijker… jij moet weten wat je NIET moet doen.
Wanneer je labrador een echte springer is, ga hem dan niet over-enthousiast begroeten. Dit werk namelijk averechts en zorgt er juist voor dat de hond nog enthousiaster wordt en blijft springen.
Draai de hond je rug toe en negeer de hond. En vraag hem rustig om te gaan zitten. Wanneer hij is gekalmeerd en in de ideale situatie, is gaan zitten, dan kun je jezelf omdraaien en hem begroeten.
Als hij dan meteen weer gaat springen, draai je je weer om en begin je weer van voor af aan. Wees geduldig, dit is een manier van communiceren door alleen maar jouw lichaamstaal. De hond zal meerdere pogingen doen voordat hij gaat begrijpen wat je bedoelt.
Één van mijn beste adviezen is om een gekalmeerde hond altijd te begroeten op “zijn hoogte”. Wat ik hiermee bedoel is dat je eerst door je knieën gaat, en dan je handen met de palmen omhoog naar je hond toe opent. Deze houding ervaart je hond als niet-bedreigende houding en zal het daarom snel als een beloning ervaren.
Wat doe je nu als het aankomt op het introduceren van nieuwe mensen in je huis. Als jij eenmaal de positie als leider van de roedel hebt bereikt, dan mag je NOOIT accepteren dat je hond voor jou gaat staan op het moment dat jij de voordeur opent. Jij bent namelijk de leider.
Geef voordat je de deur voor je bezoek opent duidelijk en KALM het commando “Blijf”. Je hond zal reageren op je houding en zal gaan geloven dat er niets is om bang voor te zijn als de deur opengaat.
Hiermee zijn we gekomen aan het einde van de 1e GOUDEN TIP.
Met vriendelijke groet,
Jan Jacobs
P.S. Ik ben heel benieuwd of je mijn eerste GOUDEN TIP nuttig vond of juist niet. Heeft dit artikel je verder geholpen en heb je er iets van opstoken?
P.S.S. Misschien heb je mijn adviezen al opgevolgd en wil je laten weten wat het resultaat hiervan is? Laat daarom gerust reactie achter, je helpt er mij en alle andere lezers mee 🙂